Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία των χαλιών σας

Μόλις αγοράσατε μια καινούρια ηλεκτρική συσκευή, ένα αμάξι, ή ένα καινούριο κινητό… Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο πωλητής σας; Φυσικά να σας ενημερώσει για την ορθή χρήση, καθώς και τρόπους σωστής συντήρησης. Ακριβώς η ίδια φιλοσοφία ισχύει και στην αγορά του καινούριου σας χαλιού. Ρωτήστε το κατάστημα Velentzas Home – Χαλιά ή έναν επαγγελματία καθαριστή να σας πουν τον καλύτερο τρόπο συντήρησης και καθαρισμού του νέου σας χαλιού.

Συντήρηση - Καθαρισμός

Ο βασικός τρόπος προστασίας του χαλιού σας δεν είναι παρά ένας: συχνή περιποίηση. Και όταν μιλάμε για συχνό καθαρισμό, δεν εννοούμε παρά 1-2 φορές την εβδομάδα. Το χαλί σας μπορεί να δείχνει φαινομενικά καθαρό, ωστόσο η περισσότερη βρωμιά και οι μικροοργανισμοί που τρυπώνουν μέσα στην ύφανση του δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Η βρωμιά που υπάρχει πάνω στο χαλί όταν στεγνώσει, αρχίζει να εισχωρεί και να φθείρει τις ίνες, ειδικά στα σημεία που δέχονται καθημερινά δεκάδες πατημασιές. Με το συστηματικό σκούπισμα και την αφαίρεσή της, διατηρείτε το χαλί σας φρέσκο και το προστατεύετε από τη φθορά.

Σας παραθέτουμε μερικά tips για καθαρισμό χαλιών μοκετών.

Αδιαβροχοποιείστε τα χαλιά σας

Υπάρχουν ειδικά  προστατευτικά που εφαρμόζονται σε όλους σχεδόν τους τύπους χαλιών/μοκετών, δημιουργώντας μια αόρατη ασπίδα ενάντια στους λεκέδες, τη βρωμιά, τα βακτήρια, τη μούχλα αλλά και το ξεθώριασμα. Συμβουλευτείτε τον ειδικό περιποίησης των χαλιών σας.

Αφαιρέστε τους λεκέδες αμέσως

Οι λεκέδες που δεν αφαιρούνται αμέσως από το χαλί θα καταλήξουν σε μόνιμα σημάδια.

Αφαίρεση λεκέδων

Φροντίστε να απαλλαγείτε από την παρουσία τους το συντομότερο δυνατόν, χρησιμοποιώντας πάντοτε το σωστό καθαριστικό για να μην προκαλέσετε ζημιά στην ύφανσή του. Ωστόσο, με φυσικά προϊόντα καθημερινής χρήσης, μπορείτε να περιποιηθείτε καταλλήλως τα συνήθη ατυχήματα πάνω στο χαλί σας. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα φυσικά καθαριστικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι είναι τα εξής:

 

1) Η μπύρα είναι απολαυστική να πίνεται δροσερή, αλλά το ξέρετε ότι μπορεί να αφαιρέσει και λεκέδες από τσάι ή καφέ; Απλά ρίξτε μια μικρή ποσότητα πάνω στο λεκέ και αφήστε την λίγη ώρα να κάνει τα… μαγικά της!

2) Το ξίδι σε συνδυασμό με το αλάτι μπορεί να εξαφανίσει ένα σωρό απαλούς λεκέδες. Απλά ανακατέψτε 2 κ.σ. αλάτι μέσα σε μισό φλυτζάνι ξίδι, απλώστε το πάνω στον λεκέ να στεγνώσει και έπειτα σκουπίστε. Για πιο επίμονους λεκέδες, ανακατέψτε 1 κ.σ άμυλο αραβοσίτου με 1 κ.σ ξίδι, τρίψτε με ένα πανί, αφήστε το για δυο μέρες πάνω στο σημάδι και μετά σκουπίστε.

3) Λεκέδες από κόκκινο κρασί; Μην πανικοβάλλεστε. Λίγο λευκό κρασί πάνω στο σημείο και στην συνέχεια αλάτι για να το απορροφήσει, θα κάνει το χαλί σας να μοιάζει καινούριο.

4) Τα μωρομάντηλα αφαιρούν με απαλό τρίψιμο, εύκολα και γρήγορα πιτσιλιές από οποιοδήποτε ρόφημα.

5) Αν κάποιος απρόσεχτος πάτησε τσίχλα και αυτή με τη σειρά της κόλλησε στο ακριβό σας χαλί, σας έχουμε τη λύση. Βάλτε σε μια πλαστική σακούλα μερικά παγάκια, παγώστε τη τσίχλα και έπειτα αφαιρέστε την προσεχτικά με ένα μαχαίρι.

6) Αν κάποιος λεκές έχει εισχωρήσει βαθιά στις ίνες του χαλιού σας, η χρήση μιας οδοντόβουρτσας θα σας βοηθήσει να τον «ξετρυπώσετε».

Τοποθετήστε ένα πατάκι στο εξωτερικό του σπιτιού σας

Αυτός ίσως είναι ο ευκολότερος και πιο πρακτικός τρόπος για να κρατήσετε το εσωτερικό του σπιτιού και την επιφάνεια του χαλιού σας καθαρή. Ένα όμορφο πατάκι με ένα χιουμοριστικό μήνυμα, που θα υπενθυμίζει στους επισκέπτες -αλλά και σε εσάς!- κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι να σκουπίσετε τα παπούτσια σας, θα σας γλυτώσει από πολύ κόπο!

Δώστε τα χαλιά σας για επαγγελματικό καθαρισμό

Ενώ μπορείτε και μόνοι σας να φροντίσετε τα χαλιά σας, πάντα οι ειδικοί μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω. Ακόμα κι αν η ηλεκτρική σας σκούπα φροντίζει τα χαλιά σας εβδομαδιαία και κάνετε ετήσιο σπιτικό βαθύ καθαρισμό, η σκόνη που εισχωρεί εις βάθος και οι χιλιάδες μικροοργανισμοί που έχουν βρει το σπιτικό τους ριζωμένοι στις ίνες του αγαπημένου σας χαλιού, μπορούν να εξαλειφθούν μόνο με έναν επαγγελματικό καθαρισμό. Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό τουλάχιστον μια φορά κάθε 1-2 χρόνια.